Vårstädning är viktig att genomföra

Två gånger per år bör man genomföra en ordentlig städning i sitt hus och lämpligast blir – som de flesta redan gör – att genomföra dessa under våren och framåt höstkanten. Man kan se det som att städa bort- och förbereda inför vintern och det är främst vårstädningen som man ska lägga extra krut och fokus på. Vårstädning förknippar de flesta med något som är jobbigt, svårt och väldigt psykiskt påfrestande och visst har dessa städskeptiker en poäng i detta. Det är jobbigt och det är ganska svårt att genomföra en omfattande städning i sitt hem. Men – det finns dock några saker som kan underlätta och det mesta handlar om att lägga upp ett schema och därefter följa denna. Man kan här direkt säga att det blir lättare om man är två i familjen och där man kan börja i varsin ände, men grundregeln är ändå densamma – nämligen att börja uppifrån.

Börja med att dammtorka och städa alla ytor som ligger högre upp och därefter arbeta dig metodisk nedåt till golvet. Därefter ska man fokusera på köket och badrummet och här ska man verkligen se till att göra så snyggt som det bara är möjligt – ett tips här är att använda 24%-ig ättika på kakel, klinkers och i toaletten, ett underskattat husmorstips som verkligen fungerar.

Och – då vi ändå rör ämnet om husmors-tips – så leder det oss till det som många upplever som absolut svårast med en vårstädning; nämligen en fönsterputs. Anledningen till att just fönsterputs upplevs som svårt är att det innebär att man – i många fall – måste vara på hög höjd där risk för fallolyckor finns samt det faktum att det verkligen är svårt att få rent. Här kommer alltså det husmors-tips vi nämnde och – glöm det.

Tips för en fönsterputs

Alla har hört tips om hur man ska använda sig av tidningspapper och speciella tekniker då man genomför en fönsterputs och rådet lyder alltså – glöm det. För att putsa fönster är allt som krävs att man har en svamp, en hink med vatten, fönsterputs från affären (rengöringsmedel), en skrapa och en många, torra handdukar. Just att använda sig av torra handdukar är A och O och genom att hela tiden torka av fönsterskrapan så slipper man de vita streck som annars brukar uppstå.

Dessutom – välj en dag då solen inte skiner för att genomföra denna fönsterputs och se till att använda mycket vatten. Köp en riktigt bra skrapa och var inte rädd för att trycka till lite då du använder den – inte för mycket dock, fönster kan vara relativt känsliga. Återigen – jobba uppifrån och ned och var metodisk, ta även insidorna av fönstren och se till att torka av listerna som ofta drar till sig mycket damm och smuts. Fönsterputs behöver inte vara svårare än så – se till att njuta av resultatet istället.

Vidare kan vi här även nämna att en höststädning inte behöver vara lika omfattande som en vårstädning, om det nu kan trösta lite. Se dock till att genomföra den – annars kan vintern både bli lång och smutsig, något som skapar vantrivsel. Vintern är tillräckligt jobbig som den är, eller hur?

Publicerat den
Kategoriserat som Städtips